söndag 19 februari 2012

Slottsstek med gräddsky

Då Yngste förvandlats till en liten prickis med vattkoppornas hjälp blev det ingen Gudstjänst för oss idag, utan istället en stilla mysdag med ytterligare semlor då de tydligen är bra mot klåda. En riktigt klassisk söndagsmiddag blev också tillagad.


Slottsstek, med gräddsky

1 kg benfritt nötkött
smör
salt och peppar
Bryn köttet försiktigt på alla sidor i en stekgryta
Salta och peppra på stekytan

2-3 dl vatten
8 kryddpepparkorn
 4 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 gul lök, skivad
6 ansjovisfiléer
1 msk rödvinsvinäger
Tillsätt 1 dl vatten samt resten av ingredienserna
Låt bräsera på svag värme under lock
Vänd steken några gånger under tillagningen
Späd med mer vatten vid behov
Steken är klar när innertemperaturen är 70 grader, efter ca 1,5 timmar
Ta då upp den, vira in den i aluminiumfolie och låt vila i ca en kvart

Sila upp skyn i en kastrull
Vispa ihop 
3 msk vetemjöl med
1 dl vatten
Rör ned redningen i skyn under omrörning
Tillsätt 
1 dl grädde alternativt gräddmjölk
smaka av med salt och peppar

Jag serverade med potatis och kokta morötter.

4 kommentarer:

  1. Åhhh va smarrigt det såg ut =) här blir det italiensk lax i ugn!!
    Jag vill även önska dig en kanon trevlig söndag!!
    Kram i massor!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till och med Yngste som matvägrat i många dagar åt rejält av detta.
      Italiensk lax låter spännande.

      Radera
  2. Svar
    1. Ja, inte dumt alls faktiskt.
      Men ni får kanske satsa på 2 kilo om det ska räcka till hela kollektivet. :)

      Radera

Hej!
Vad roligt att du vill lämna ett litet spår på min blogg!